Израел

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Климат – субтропичен, средиземноморски

Официален език – иврит

Столица – Йерусалим

Най-голям град – Йерусалим

Валута – израелски шекел (ILS)

Градове с най-голям интерес: Йерусалим, Тел Авив, Хайфа, Назарет, Тиберия.

Информация: За туризъм в родината на христянството не Ви е необходима виза. От залез в петък до залез в събота е важна да знаете, че протича Шабат и местните не работят, а цените за туристите скачат. В Израел всички таксита са бели на цвят с надпис отгоре на тавана на колата. Убедете се че при потегляне е включен брояча на таксито – това е задължително. Първончалната такса е около 2 щ.д. Ако се возят повече от 2 пътници има допълнителна такса около 1 щ.д. Ще откриете традиционната еврейска и арабска кухня, но и смесица от средиземноморска кухнята и тази на северна Африка и Близкия Изток. Изключително разнообразие от салати, вегетариански ястия, сокове, домашно приготвени блюда със патладжани, орехи, мента, нахут, домати, авокадо, смокини и често можете да откриете ….. българско бяло сирене. Тук е рай за вегетрианците благодарение на еврейските традиция да не се смесват мляко и месо. Това е “Kosher“ (кошер).

Престъпност и сигурност

Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на сигурността на жителите си. Ниско ниво на престъпност. Най-често извършваните престъпления са свързани с кражби на коли в определени райони на страната.
Посолството препоръчва българските граждани да не пътуват в районите, разположени в близост с границите с Ивицата Газа, Сирия и Ливан. Съществува потенциална опасност от спорадичен обстрел на тези райони. Следва да се има предвид, че части от Голанските възвишения са минирани.

Държавата Израел и Египет са подписали мирен договор, който се спазва и от двете страни.Египетските райони в близост до египетско-израелските граници не се контролират ефективно от египетското правителство, поради което съществува потенциална опасност граничещите с Египет израелски територии да бъдат подложени на враждебни действия от страна на радикални ислямистки организации.

Във връзка с последните инциденти на насилие посолството препоръчва българските граждани да проявяват особена бдителност при пътувания до гр. Ерусалим, особено в т. н. Стар град и по-специално на „Храмовия хълм“. Следва да се избягват и други рискови туристически дестинации в страната и на териториите на Западния бряг, както и пътувания с градски транспорт и посещения на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки.

На териториите на Западния бряг могат да избухнат внезапно демонстрации и инциденти с насилие. Поради обективните условия за сигурност, придвижване и съдействие, помощта от консулски длъжностни лица в този район е възможно да бъде силно ограничена.

Особености на законодателството

Израел е парламентарна република с разделение на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна. Израел няма писана конституция, а основни закони. Президентът има протоколни функции, а парламентът (т.нар. Кнесет) е законодателният орган на държавата. Военната служба е задължителна за всички граждани на Израел (мъже и жени). Всеки евреин, който би желал да живее в държавата Израел има право да получи израелско гражданство.

Съгласно израелското законодателство, не съществува граждански, а само религиозен брак.

Движение по пътищата

Движението по пътищата в Израел е аналогично на движението в България, максимално разрешената скорост по магистралните пътища е 110 км, а в населени места – 50 км.

 

Източник: Министерство на външните работи