Афганистан

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

Местна валута

Афганистански афган (AFN)

В столицата Кабул и други провинциални административни центрове е възможно да се пазарува, като заплащането се извършва с щатски американски долари или евро.

Престъпност и сигурност

Не се препоръчва извършването на посещения – индивидуални или колективни, в Ислямска република Афганистан, освен в случай на крайна необходимост. Обстановката на сигурност в Афганистан продължава да бъде сложна и непредвидима, като терористичната заплаха остава висока. Държавата се намира в период на търсене пътища за постигане на траен мир и стабилност, укрепване на държавните институции и постигане на върховенство на закона. Силите на антитерористичната коалиция продължават да водят бойни операции срещу остатъци на талибаните и елементи на “Ал Кайда”. В столицата Кабул и в отделни части на страната са разположени Международни сили за поддържане на сигурността (ИСАФ). През последните месеци се наблюдава увеличаване на нестабилността в държавата и в броя на извършените атентати. На територията на страната, особено в големите градове като Кабул, Мазар-и Шариф, Кандахар и др., действат криминални групи, които се занимават с рекет и отвличания на богати бизнесмени и чужди граждани. Придвижването, особено през тъмната част на денонощието, без охрана или придружител, е опасно. Завишена е опасността в пограничните с Пакистан и Таджикистан райони, в които има по-голяма концентрация на привърженици на групировката „Талибан” и организацията „Ал-Кайда”.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Помнете, че в Афганистан следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. При пребиваване в страната следва да се спазват обичайните изисквания на облекло и поведение в ислямските страни.

Отношението към жените е съобразено с мюсюлманските традиции и закони. Жените носят задължително забрадки и по-дълги горни дрехи. Не се препоръчва на жените по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан да се хранят, да консумират алкохол и да пушат на обществени места.

По време на престоя Ви в Афганистан Вие попадате под юрисдикция на афганистанската съдебна система и законодателство. Препоръчваме Ви предварително да се информирате за тях и да ги спазвате.

Наказанията за нарушаване на местното законодателство могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Произведения на изкуството и предмети с антикварна стойност се конфискуват при опит да бъдат изнесени от страната. Митническите власти могат да приложат и по-строги наказателни мерки.

В Афганистан вносът, продажбата и употребата на алкохол са забранени.

Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се смятат за незаконни наркотични вещества в Афганистан. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница с Афганистан.

В Афганистан не може да управлявате МПС, без да притежавате оригинално афганистанско свидетелство за управление на автомобил или друго превозно средство. Управлението на автомобил с чужди регистрационни номера не е препоръчително. Направете всичко необходимо, за да се запознаете с местните правила за движение.

В Афганистан се налагат парични глоби или подлежите на съдебно разследване при нарушение на правилата за движение, основно при пътнотранспортно произшествие или катастрофа, при които има ранени местни граждани.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството на Република България в Кабул. Консулският служител ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка в Афганистан. Има и местни афганистански компании, които правят застраховки и които представляват големи международни застрахователни институции в Афганистан.

В случай на смърт на български граждани в Афганистан, позвънете на Посолството на Република България в Кабул, за да Ви се окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

Пряка финансова помощ може да получите от Посолството, само ако Ваши роднини или близки лица предварително депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция “Финанси и управление на собствеността”.

В случай на кражба на личните Ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно се обадете първо на Посолството на Република България в Кабул, за да Ви бъде оказано съдействие при издаване на протокол от полицейското районно управление. В последствие с помощта на консула ще бъдат направени постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в родината.

Не е задължително, но е желателно, да се регистрирате в Посолството на Република България в Кабул, като предоставите актуален телефонен номер и място, където сте отседнали. Препоръчително е да съобщите и за коя организацията или институция работите, в случай че възникнат затруднения при установяването на контакт с Вас или при друга необходимост.

Преди да отпътувате от България или веднага след пристигането Ви в Афганистан, запишете адресите и телефоните на българското Посолство в Кабул. Администрацията на големите хотели или малките частни хотели (гестхаузи), в които ще отсядате, не винаги разполагат с данни за дипломатическите представителства в Кабул. За евентуални справки и информация и Ваше улеснение адрес, телефон и факс на дирекция “Консулски отношения” на Министерството на външните работи в София може да намерите на Интернет-страницата на МВнР.

 

Източник: Министерство на външните работи