Покупка на злато като инвестиция и като подарък

gold-gift-site

Златото със своя пленителен блясък  направлява финансовата съдба на човечеството от незапомнени времена. В продължение на близо 5 хил. години то служи като разменно средство, след което бива заменено от хартиените пари, но продължава да играе съществена роля в световната икономика.

Освен под формата на валута обаче, златото функционира и като съществена част от човешката култура. Проф. Красимир Петров казва следното по темата:

“Едно време всеки българин стандартно е купувал злато, инвестирал и съхранявал стойност. Покупката и съответно притежаването на злато е било част от българската култура.”

Следователно златото е не просто инвестиция, а традиция – скъпоценност, която запазва стойността си, но и носи изящество, блясък и красота на собственика си.

Именно тези две страни на благородния метал ще разгледаме в днешната статия.

Златото като инвестиция

Думи като “криза” и “инфлация” циркулират постоянно из медийното пространство, особено през последната година в резултат на определени световни събития. Въпросните икономически явления предизвикват разбираемо притеснение в обществото.  Високите стойности на инфлацията обезценяват парите, в резултат на което тяхната покупателна способност намалява.

В подобни времена на несигурност златото осигурява надеждна защита в дългосрочен план. Благородният метал не е обвързан с конкретна валута и запазва стойността си, докато хартиените пари я губят.

Проф. Петров пояснява: “Когато имате, купувате и притежавате злато, държавата не може изземе вашата покупателна способност и не може да ви наложи и обложи инфлационния данък.”

Съществуват различни начини за инвестиране в злато– закупуване на златни монети или кюлчета и инвестиционни фондове. Избирането на определен вариант зависи главно от личните предпочитания на купувача.

Важно е обаче преди да инвестирате в злато да се запознаете и проучите изчерпателно състоянието на пазара в дадения момент.

През изминалата година например, въпреки че инфлацията скочи значително, цените на златото останаха ниски, което се дължи главно на стабилността  на щатския долар спрямо другите валути.  В началото на 2023 г. обаче златото поскъпна осезаемо, пишат от Investopedia.

Освен за запазване на богатството златото служи и като инструмент за диверсификация. Някои инвеститори го използват като  начин за изграждане на разнообразен портфейл. Металът има ниска или отрицателна корелация с други активи, като акции и облигации, което означава, че може да намали общия риск и волатилността на портфейла.

Златото като подарък

През 2015 г. списание Times посочва три основни елемента на перфектния подарък – щедрост, мисъл и емоционално въздействие. Златото отговаря на всички  тези “изисквания”. Чистото злато е сериозна инвестиция, която под формата на подарък със сигурност изразява  изключителна щедрост.

Даряването на този благороден метал по различни поводи е започнало много назад в историческото ни минало. След всяка военна победа или завладяна територия Юлий Цезар давал по една златна монета на своите войници в знак на благодарност към тях.

В Иран в деня на годежа младоженецът подарява на своята бъдеща булка златно огледало – символ на просперитет, стабилност и съвместно щастие. Поднасянето на златен подарък притежава и ненадминат “уау” ефект. Независимо дали е цяло кюлче или историческа монета, малко вероятно е друг да ви надмине с по-оригинална идея.

Освен всичко останало  златото е късче от бъдещето. То дарява на своя притежател финансова сигурност. В дългосрочен план една златна монета  (1/10 унция), закупена за 400 лв. (каквато цена посочва проф. Петров) може да увеличи многократно стойността си.

Подарявайки злато на себе си или на свой близък, вие съвсем буквално инвестирате в развитие и благосъстояние.  Притежавате реален актив, който с времето възвръща стойността си.


Фактор И.Н е компания специализирана в търговията на инвестиционно злато, златни монети и кюлчета. Ние съветваме всеки потенциален инвеститор да направи предварително проучване на пазара и да вземе информирано решение. В нашия каталог ще намерите най-търсените златни инвестиционни кюлчета и монети, които са с високо качество и гарантиран произход.

Вашият коментар