Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини в чужбина

Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини в чужбина

Близо 1,150 млрд. лева или 587 млн. евро са изпратили на роднини и близки у нас работещите в чужбина българи. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ).

Основната причина за огромният ръст е нуждата от по-високи доходи за издръжка у нас. Заплатите в чужбина растат в пъти за разлика от слабите темпове на тези у нас. Например в Обединеното кралство минималната ставка, която получават работниците на острова, не трябва да е под 10,32 британски лири на час. Това е с близо 3 паунда повече спрямо предпандемичната 2019 година, когато възнаграждението бе 7,50 паунда на час. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един човек, сам живеещ и работещ, е 1402,25 лева, съобщи на пресконференция Пламен Димитров, президент на КНСБ, в централата на синдиката. Той съобщи, че 2524,05 лева струва общата издръжка на тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

Пращат се средно по 117 млн. евро на месец

Най-много пари са изпратили през май тази година. В сравнение с преводите за първите пет месеца на 2022 година парите, които пращат емигрантите на свои близки, нарастват с близо 84 млн. евро. Очакванията са до края на тази година сумата, изпратена от българи, работещи в чужбина, у нас да надвиши 1,2 млрд. евро, колкото е била за цялата минала година. През първото тримесечие на тази година рекордьори по трансфери у нас са работещите българи в Германия. За първите три месеца те са пратили на роднините си общо 67,3 млн. евро или над 130 млн. лева. Втори по инвестирани пари у нас са българите в САЩ, които са превели 61,4 млн. евро. От Испания и Обединеното кралство сумите, които влизат у нас, са съответно 34 млн. и 32 млн. евро. Гърция е на пето място по трансфер на суми към България – 20 млн. евро. Статистиката отчита увеличение на преведените суми от всички държави. Намаление на преводите е отчетено от българите в Италия, като към март 2020 година от тях са влизали 17 млн. евро, а след това падат на 15,5 млн. евро. Това е право пропорционално и на статистиките за работещи българи.

“В нашата ежедневна дейност наблюдаваме същата тенденция” – коментира Йоана Младенова, част от екипа на Фактор И.Н. – представител на Moneygram за България. “За поредна година общата сума на преводите се увеличава, като по-високия процент от трансферите са посока към България.”

По време на Ковид кризата буквално се стопяват емигрантските парични потоци. През април 2019 г. сумата на парите, изпратени в България, е била 107,3 млн. евро.

“От началото на годината, със стабилизирането на паричните потоци, се връщаме в периода преди COVID. Да, ние успяваме да поддържаме сравнително ниски такси по обслужването на международните преводи в мрежата на Moneygram, но не са изключени промени при таксите на банките за банковите преводи” – допълва още тя.

Какво представлява Международният банков превод?

Това е операция, чрез която изпращаме парични средства по електронен път от банкова сметка в една държава (например Германия) до банкова сметка в друга държава (например България). Знаете ли обаче, че при банковите преводи (SEPA и SWIFT), освен таксата на банката за международен валутен превод, вие плащате и още една „скрита“ такса, която често е дори по-голяма?

На пръв поглед единствената видима такса е тази за международен превод, съществува и една скрита такса, която много потребители подценяват, а именно обменният курс, който банката ползва. Той никога не е официалният за деня (оповестен от съответната Централна банка, Reuters, Google Currencies, и т.н.).

 

Фактор И.Н е компания специализирана в търговията на инвестиционно злато, златни монети и кюлчета. Ние съветваме всеки потенциален инвеститор да направи предварително проучване на пазара и да вземе информирано решение. В нашия каталог ще намерите най-търсените златни инвестиционни кюлчета и монети, които са с високо качество и гарантиран произход.

Вашият коментар