Отчетена е рекордна сума на паричните преводи от чужбина към българите у нас за ден след 2023 г.

Наблюдава се увеличение с 600 млн. евро общо от предходната година

В края на миналата година е отчетена рекордна сума изпратени пари от работещи в чужбина българи към близките им, като най-много се изпращат от Германия. На дневна база пристигат у нас по 4 млн. евро. По данни на НСИ към момента работят в чужбина над 2 милиона българи и почти няма човек от тези регистрирани гастарбайтери, който да не подпомага близките си финансово. След инфлацията от 2013 г. до 2023 г. увеличение се отчита с 600 милиона евро. Към момента се издържат по този начин огромен брой домакинства, които варират над 2.5 млн.

По темата говори Илиян Насков – изпълнителен директор на Factor I.N. в репортаж за Нова телевизия.

Проучването, което се използва за твърденията е направено от компанията за парични преводи и използва два индекса като първия индекс е за общите цени на потребление на българското домакинство и показва, че през 2021 година изменението е с 8% при средна транзакция 7%. Тоест, нашите съграждани отчитат поскъпване на живота, това констатира Насков.

Вторият индекс е за прага на бедността. За 2022 г. е 530 лв. като средната сума, която се изпраща дневно към момента е 630 лв., което в сравнение на предходната година е 550 лв., също е цитирано от проучването. Парите, които българите получават от своите близки се използват основно за битови сметки, в по-малка част за услуги и лекарства, след това за ремонти и най-малко за закупуване на движимо и недвижимо имущество. На въпроса дали има сезонност при повишение на изпращаните средства, Илиян Насков отговаря, че обикновено преди Великден и Коледа се изпращат най-много пари предвид, че са празници. Относно дали имат значение регионите – най-много се изпращат в слабо развитите райони, заявява изпънителният директор на Factor I.N. за БНР .

 

Внесените пари от чужбина подобряват БВП

 

В Топ 3 на държавите които внасят пари към български домакинства са, разбира се -Германия, САЩ и Великобритания. За Германия е обичайно, тъй като тя винаги е била най-ценената като високодоходна страна от българите.

Внесените пари увеличават жизнения стандарт, което повишава потреблението и води до растеж на бизнеса и икономиката. Внесените пари представляват 1.5% от брутния вътрешен продукт на страната, коментира Насков. Това, разбира се, положително влияе върху българската икономика, но остава проблемът с липсата на работна сила в българските предприятия. Българският предприемач заявява, че има нужда от работна ръка, идваща от трети страни. Това е основният проблем на бизнеса у нас към момента и няма конкретно решение.

Вашият коментар