Колко ще ви струва:

  • Хотел 252873 LAK 44 BGN
  • Храна 109195 LAK 19 BGN
  • Транспорт 172413 LAK 30 BGN
  • Екскурзия до културен храм и екскурзовод за медитация с оранжева обиколка 236994 LAK 41 BGN
  • Пътешествие през джунглата до водопада Куанг Си с убежище на мечки 566473 LAK 98 BGN

Цените са осреднени и може да варират спрямо стандарта на Вашето пътуване

Колко LAK ще ви бъдат необходими?

Ще ви трябват около 5603000 LAK

Последно обновяване на цените: 19.06.2021 10:03

Вие добавихте Артикул във Вашата количка!

Курсовете на валутите във Вашата количка се обновяват автоматично на всеки 10 минути спрямо актуалните цени на световните пазари, както и преди да завършите Вашата поръчка.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Климат – тропичен, саванен

Официален език – лаоски

Столица – Виентян

Най-голям град – Виетнян

Валута – кип (LAK)

Градове с най-голям интерес: Паксе, Ванг Виенг, Ланг Прабанг;

Престъпност и сигурност

Като цяло, извън големите градове съществува повишен риск за сигурността. Криминалната престъпност, особено във Виентиан/ Vientiane, Луан Прабан/ Luang Prabanи Ван Виен/ Van Vieng, която започва да придобива насилствени форми, непрекъснато се разраства. Не са рядкост уличните нападения и кражбите на чанти. Тук на туристите често се предлагат опиати в напитките и след настъпване на опиянение потърпевшите са обирани. В столицата Виентиан е обявен телефон, достъпен за гражданите 24 часа в денонощието, на който те могат да се обаждат при необходимост в случай на пътнотранспортни произшествия или други инциденти: +856 0 21 21 27 03.

Състоянието на пътищата в страната е лошо. Често липсва осветление. Обичайна практика е участниците в движението да употребяват алкохол при шофиране. Поради това Ви препоръчваме да се движите с кола само в светлата част на денонощието.

Допълнителна заплаха за сигурността са неексплоадиралите мини, преди всичко в областта Ксиенг Куанг, както и по границата с Виетнам. Движете се строго в соътветствие с пътната маркировка и пътните знаци.

Особености на законодателството

Предупреждение! 

Вносът и износът на всякакви наркотици и опиати, както и тяхното притежаване и разпространение по време на Вашия престой в Лаос се наказва строго и може да доведе до задържане и налагане на наказание „лишаване от свобода“. По отношение на най-силните наркотици / вкл. с цел предумишленото им използване/ се налагат наказания „доживотен затвор“ или дори смъртно наказание.

Следва да се има предвид, че в Лаос свободното съжителството между чужденец и местна жена е наказуемо според местните закони и се наказва с глоба до 5 000 щ.долара. Сексуалната злоупотреба с малолетни е наказуема. Хомосексуалните прояви не попадат под ударите на закона, но не се приемат добре от местното население.

Винаги носете със себе си паспорта, в противен случай могат да Ви бъдат наложени строги наказания.

Забранено е фотографирането на военни обекти. Фотографирането на религиозни обекти и церемонии не е забранено, но то трябва да се извършва с предварителното съгласие на участниците.

Здравеопазване

Състоянието на здравните заведения и медицинското обслужване не отговаря на западноевропейските стандарти. Преди пътуване е препоръчително да имате сключена здравна застраховка. В Лаос често срещано заболяване /остро инфекциозно, разнасяно от комари/ – и то не само по време на дъждовния период, е треската денга. Все по-сериозен проблем за страната е СПИН. Често срещани са заболяванията на стомашно-чревния тракт.

 

Източник: Министерство на външните работи

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходимо е да притежавате международен паспорт, валиден най-малко до шест месеца от датата на пътуване. Българските граждани могат да получат туристическа виза на граничните контролно-пропускателни пунктове на страната.

При влизане в страната няма особени изисквания за ваксини, освен ако не възнамерявате да посетите област, засегната от жълта треска. Препоръчително е да имат основни ваксини против дифтерит, тетанус, полиомелиелит, хепатит А и Б, тиф.

 

Източник: Министерство на външните работи

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчваме Ви преди пътуване до Лаос да информирате по електронната поща българското Министерство на външнит работи за Вашите имена, време на престой в страната, приблизителен маршрут и номер на мобилния телефон.

Глобата за нелегално пребиваване в страната е по 10 щ.дол. на ден.

Избягвайте големите натоварвания на организма в периода на адаптация.

През горещия период следва да се приемат достатъчно количество вода.

Да се избягват мазни храни. Алкохолът допълнително натоварва организма.

Да се спазва строга хигиена. Внимателно да се консумират пресни плодове и зеленчуци.

Да се употребява само бутилирана вода – за пиене и за поддържане хигиената на устата.

Носете със себе си основни лекарства, които могат да Ви потрябват.

Пътуване с деца

Препоръчително е децата да пътуват със собствени паспорти.

 

Източник: Министерство на външните работи

ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

Поради недоброто състояние на пътищата е препоръчително да се използва въздушен транспорт, и по възможност услугите на чужди авиокомпании. Обичайна практика в страната е при настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на чужденец, той автоматично да бъде принуждаван да заплати щетите, независимо от това коя от двете стани е виновна.

Използването на т. нар. скоростни лодки (“Speed Boats”) крие рискове.

 

Източник: Министерство на външните работи

Водопадът Куанг Си

Водопадът Куанг Си в Луанг Прабанг е един от най-зашеметяващите водопади в Лаос. Водопадът е на три нива до 50-метров спад. Под водопадите са серия басейни, идеални за плуване и може би най-добрата гледка за разглеждане на големите водопади. Можете да сменяте дрехи в дървени колиби, които се намират на място. Пътеките около водопада ви позволяват да походите за различни гледни точки. Можете също така просто да седнете и да се насладите на гледката от сянката на джунглата по периметъра на водопада. Някои от пътеките могат да бъдат хлъзгави, затова се препоръчва здрави обувки. Ако времето позволява, не забравяйте да спрете до парка с пеперуди близо до входа на водопадите.

Виентян

Поради огромния брой етноси, съставляващи населението в Лаос, обиколката в столицата Виентян е идеален начин за разбиране на историята и културата на страната. Разглеждане на забележителности в града ще ви отведе до ключовите туристически атракции на града, включително Паметника Патукай, Ват Си Сакет, Ват Фра Кео и парк Буда. Ако времето позволява, Центърът за посетители на COPE във Виентян си струва да спрете. Центърът обучава посетителите за важната работа по предоставянето на услуги за инвалиди и протези на крайници за хора, засегнати от неексплодирани военни устройства. За забавна екскурзия в района, не забравяйте да изживеете нощния пазар на Виентян.

Sinouk Coffee

Няма да отнеме много време да забележите Sinouk Coffee, докато пътувате из Лаос. Той е известният доставчик на кафе и едни от най-свежите вкусове на кафе, които някога ще опитате. Екскурзия до плантация Sinouk Coffee в южен Лаос, покрай платото Болавен, е преживяване, което винаги ще помните. Направете обиколка, за да научите за засаждането и печенето, докато се разхождате по площадите из плюшените градини. В плантацията на Синук все още сушат боб по старомодния начин, на големи брезенти на слънце. Насаждението има органично сертифициране. Истинските кафени фанатици могат да останат на място в Sinouk Coffee Resort на място и да се събудят с аромата на прясно сварено кафе Lao Arabica, разхождащо се из градините. Оставете малко време на посещението си, за да спрете и да се насладите на чаша джоу и закуска на вътрешния двор зад малкия магазин в плантацията.