6 неща, за които да помислите преди да вземете кредит

Не заемайте повече, отколкото са ви нужни

Винаги е изкушаващо да можем да разполагаме с колкото може повече средства, още днес. Не трябва обаче да забравяме, че взетия на кредит ресурс е свързан със сериозно оскъпяване.

Когато наистина се нуждаем от повече пари, да платим по-висока цена за тях с времето може да е оправдано. На практика обаче така обричаме своето „бъдещо аз“ на известни лишения. За това дори да имаме възможност, не е добра идея да теглим повече, отколкото реално са ни нужни. В противен случай ще се окаже, че плащаме значително по-скъпа цена за неща, които дори не са истински важни.

 

Внимавайте с размера на вноската

Когато избирате параметрите на кредита, помислете добре каква погасителна вноска можете да си позволите.

От една страна, колкото по-висока сума отделяте за изплащането на кредита месечно, толкова по-малко ще е общото плащане. Ще върнете всичко в по-кратък срок, а лихвите се изчисляват на база остатъчната главница, така че ще намалеят.

Възможно е обаче да има и месеци, в които да имате повече разходи от предвиденото. Така ако сте заложили на твърде висока вноска по кредита, ще изпаднете в беда – да намерите още допълнителни средства от някъде или да закъснеете с плащането. По тази причина, особено при дългосрочните задължения, е добре да се спрете на по-умерен размер месечни плащания. Не мислете само колко най-много можете да отделяте, а изберете сума, която ще можете да плащате редовно, без значение от обстоятелствата

Четете внимателно всички условия

Преди да изтеглите кредит, уверете се че знаете и разбирате добре всички условия по него.

Разбира се, важно е да разберем колко точно ще платим за заема си. Това обаче не е единствената важна информация, която трябва да си набавим. Проверете доколко са гъвкави предложените условия. Ще имате ли възможност да погасявате вноски предсрочно, ако решите? Какви наказателни лихви и такси ще се начислят, ако забавите плащане? Могат ли първоначално определените лихви да се променят и при какви условия?

Това са само част от въпросите, на които е добре да намерите отговор. Дори да ви се се струва отегчително, направете си труда да прочетете внимателно пълните условия по кредита. Ако в тях има нещо, което не разбирате, не се притеснявайте да попитате. Добрата информираност може да ви спести много главоболия в бъдеще.

Не теглете кредит без реална полза

На всеки се случва да прави напълно ненужна покупка понякога, просто за да си достави удоволствие и само по себе си, това не е нещо лошо. В крайна сметка, парите са само средство да живеем живота си по-добре. Когато обаче взимаме заем, за да платим такива начинания, е добре да се замислим по-сериозно дали идеята е добра.

Кредитите могат да ви помогнат, когато наистина се нуждаете от средства, но не збравяйте и цената на услугата. Може да си струва да плащате лихви, за да живеете комфортно в новия си дом, вместо да плащате наем. Запитайте се обаче и дали сте готови да плащате значително повече за неща като ваканции, забавления или най-новият модел смартфон.

Не забравяйте допълнителните разходи

Не забравяйте да вземете предвид и допълнителните разходи, които вървят заедно с кредита.

В случай че теглите заем, за да си купите автомобил, освен вноските по него ви предстоят и разходи за гориво, данъци, застраховки и други. Ако пък кредитът е жилищен, ще се наложи да предвидите и средства за ипотека, отново застраховки и данъци, евентуални ремонти…

Всички тези допълнителни и производни от кредита плащания трябва да бъдат взети предвид – в противен случай може изненадващо да се окаже, че погасяването на заема е много по-сложна задача от планираното.

Сравнете цените, преди да изберете

Ако вече сте взели решение и сте готови да вземете кредит, не скачайте на първата попаднала ви оферта. Пазарът предлага много и различни опции, и можете да си спестите значителни разходи, ако отделите малко време да потърсите изгодно предложение.

Сравнете условията, които предлагат различни кредитодатели. Цените варират широко, но не само това е важно. Проучете какви възможности ще имате за преструктуриране на заема, ако се наложи, както и дали са предвидени такси за предсрочно погасяване. Добре е да погледнете и отзивите от клиенти за полученото обслужване – те винаги носят ценна информация, която иначе трудно бихте получили.

Вашият коментар