Тайните на Египет

30 градуса и лек бриз, тюркоазени води и изумителни корали… Привлякохме ли вниманието Ви? Така изглежда Египет през Март ? Едно приказно приключение, с което да избягате от сивото ежедневие през празничните мартенски дни. Долината на царете с внушителните пирамиди; Националният исторически музей в Кайро, побрал несравнимите съкровища на велика цивилизация; Разходка по най-дългата река в света – Нил, или поклонение с камили по изгрев в свещената планина Синай – Египет е изживяване, което си струва да опитате! Преди да стегнете куфарите, добре е да знаете, че националната валута на Египет е египетският паунд и 1 паунд се равнява на 100 пиастри. На кредитни и дебитни карти можете да разчитате в хотелите, но по магазините е добре да имате пари в брой. Ако нямате време да обмените египетски паундoве заявете доставка до адрес от тук!

 

Пирамидите в Гиза се посещават от хиляди туристи всеки ден. Историята на тези древни конструкции не спира да вълнува човечеството. Те не само изглеждат необичайно, но и крият много тайни. Експерти вече могат да кажат, че са разкрили някои от тях.

Учените от десетилетия се чудят как древните египтяни са успели да построят пирамиди като Хеопсовата без да познават колелото и желязото. Пирамидите са изградени от варовик, а за направата на статуи, подове и покрития е бил използван алабастър. Но алабастровите камъни са били твърде тежки за пренасяне, да не говорим как са ги качвали на 150 метра във въздуха.

Находката датира от времето на Хеопс
Изследователи работели в древна кариера за алабастър в Хатнуб, в източната част на Египет, когато попаднали на находка, най-сетне доказваща предишните им предположения. Те открили подемна рампа, с чиято помощ работниците премествали камъни от кариерата. Находката датира от времето на Хеопс, който управлявал от 2620 до 2580 г. пр. Хр. и съвпада с построяването на Хеопсовата пирамида.

Египтяните използвали своеобразни шейни за транспорт
„Те представляват наклонени платформи с две стъпала и отверстия от двете страни. В тях биха могли да се вмъкнат дървени стълбове, около които са обвити въжета“, казва Янис Гордън. Египтяните използвали тези конструкции, за да транспортират каменните блокове и да построят Голямата пирамида.

„Откритието доказва, че най-късно от управлението на Хеопс, древните египтяни знаели как да транспортират големи камъни с помощта на рампи. Можем да предположим, че това знание са използвали, за да построят самите пирамиди“, казва Гордън. Макар досега археолози и инженери да предполагаха, че за целта са били използвани подемни рампи, досега за това липсваше реално доказателство.

Вашият коментар