Как да разгледате Осло за 48 часа?

Осло

Повечето почитатели на бюджетни пътувания прескачат Норвегия, защото е скъпа страна за посещение. Столицата Осло се класира като един от най-скъпите градове в света поради високите си данъци, силната валута и високия процент на вносни стоки.

Разбираемо е, че пътуването с ограничен бюджет е сложно. И все пак ви препоръчваме да посетите това място. Ние пък ще се погрижим да сведем до минимум риска от излишни разходи чрез нашия туристически калкулатор за валута, а след това ще доставим необходимата сума до вратата на дома ви. За да ви помогнем да планирате пътуването си и да се възползвате максимално от времето си, ето препоръчаният от нас 48-часов маршрут за Осло.

Започнете първия ден в прочутия парк “Frogner”, който е разположен вурху 80 декара и има 200 статуи. Там е най-голямата изложба на скулптури в света, изваяни от един художник. Густав Вигеланд (1869–1943) създава колекцията от бронзови, железни и гранитни статуи, които сега стоят в тази „галерия“ на открито.

Оттам се отправете към остров Бигдой, където ще намерите много от музеите в Осло. Вижте първо музея на викингите. Там се помещават най-добре запазените кораби на викингите в света, някои от които датират от 9 век. Това е оскъден музей, защото фокусът наистина е върху корабите, но находките са невероятно редки и си струва да се видят отблизо. Музеят предлага и късометражен филм, въпреки че безплатният аудиогид е най-добрият начин да се възползвате максимално от вашето посещение.

Преминете към Норвежкия фолклорен музей, който е недалеч музея на викингите. Разполага с колекция от над 150 сгради от различни периоди през цялата норвежка история. Това е музей на открито, така че можете да изследвате както интериора, така и екстериора на много от сградите, някои от които датират от 12 век. Най-впечатляваща е църквата “Гол Стейв”, сложно издълбан дървен храм, построен през 1157 г. Музеят разполага и с голям фотографски архив, както и с тонове исторически артефакти, документи и инструменти. Продължете с музея Фрам. Той се фокусира върху приноса на Норвегия към полярните изследвания. Централният елемент на музея е “Fram” – първият в света кораб за разбиване на лед. Бил е използван между 1893 и 1912 г. и всъщност е направен от дърво. Музеят е невероятно подробен. В него ще намерите много снимки, артефакти, инструменти и тонове информация. Това е уникален поглед към норвежката култура през призмата на изследователските дейности.

Посетете и центъра за Холокост. Създаден е през 2001 г. И подчертава опита на норвежките евреи. Намира се в бившата резиденция на Видкун Квислинг, норвежки фашист, оглавявал норвежкото правителство под нацистка окупация между 1942 – 1945. Това е мрачно и отрезвяващо място за посещение, но невероятно проницателно със своите различни изложби, снимки, филми, артефакти и интервюта от Втората световна война и германската окупация на Норвегия.

Завършете първия си ден в кметството, което е отворено за обществеността и в него може да влезете свободно. Въпреки че може да не звучи като интересна гледка, обиколките на залите ще ви дадат богата представа за града и неговата история. Най-забележителни са двадесетте стенописа и произведения на изкуството в залата. Те изобразяват всичко – от традиционния норвежки живот до нацистката окупация. Тук също е подчертана историята на Нобеловата награда за мир.

Започнете ден 2 със средновековната крепост “Акерсхус”. Тя е първоначално построена през 1290 г. Превърнала се е в ренесансов дворец при датския крал Кристиан IV. В момента се използва като кабинет за министър-председателя. Построена е за защита и крепостта никога не е била обсаждана успешно, въпреки че се е предала на нацистите по време на Втората световна война. Вътре в крепостта има военен музей, както и музей, посветен на норвежката съпротива по време на Втората световна война.

След това вземете круиз по пристанището. Фиордът в Осло е зашеметяващ. Със своите извисяващи се скали, спокойни води и пресечена зелена брегова линия, фиордът в Осло не бива да се пропуска. Можете да вземете лодка, която вози хора по различните забележителности и музеи, или да се насладите на подходящ двучасов круиз през фиорда. Препоръчваме двучасовия круиз, тъй като той навлиза по-дълбоко в пристанището и виждате много повече. Това е релаксиращ начин да прекарате част от деня. Билетите за двучасовия круиз струват 339 норвежки крони на човек.

Преминете към Кралския дворец и парк. Той е официалната резиденция на монарха. Завършен е през 40-те години на миналия век и е заобиколен от огромен парк и местните жители обикновено могат да бъдат видяни да се наслаждават на дългите летни дни тук. Обиколките продължават един час и ще можете да видите някои от пищните и богато украсени стаи, както и да научите за монарсите на страната и как са управлявали Норвегия.

Не пропускайте и Националната галерия, макар да е малка. Тя представя широка гама от художници. Тук ще намерите импресионисти, холандски художници, произведения на Пикасо и Ел Греко и акцента на галерията – „Писъкът“ на Едвард Мунк. Картината е нарисувана през 1893 г. и е крадена от галерията два пъти през годините. Разбира се, тази тя няма най-голямата колекция, която ще видите, но си заслужава да бъде посетена. Това е релаксиращ начин, по който да завършите пътуването си.

Рискове и обща информация

Визов режим

Атракции

Движение по пътищата

 

Изготвил статията: Юми Реджеб

 

Вашият коментар