Да попитаме ChatGPT какво да изберем за инвестиция – златна монета или златно кюлче?

gold coins and investment gold

Напоследък по-модерно от Chat GPT няма. Манията по изкуствения интелект, създаден от Open AI и подкрепен от Microsoft с 10 (ДЕСЕТ) милиарда долара, според Semafor, се споменава почти във всеки контекст. Като се започне от създаване на съдържание, до инвестиционни съвети, прогнози за развитието на войната в Украйна и какво ли още не!

И ние, повлечени от вълната, решихме да проверим знанията му за инвестициите в злато. И като попитахме в какво е по-добре да инвестираме – златна монета или златно кюлче, получихме следния отговор, който публикуваме с лека редакция, тъй като ChatGPT все още усъвършенства своя български език. 🙂  

И какво мисли ChatGPT:

„При взимането на решение дали да закупите златни монети или златно кюлче, трябва да вземете под внимание фактори като инвестиционните си цели, толерантността към риска и нуждите от ликвидност. Златните монети са по-лесно разпознаваеми и търгуваеми, което може да ги направи по-ликвидна инвестиция. Въпреки това, колекционерската стойност на някои златни монети може да направи тяхната цена по-волатилна и по-малко предсказуема от тази на златното кюлче.

Златното кюлче, от друга страна, обикновено се оценява на базата на неговото тегло и чистота и няма никаква нумизматична или колекционерска стойност. Това може да направи златното кюлче по-прост и надежден златен инвестиционен продукт.. Въпреки това, някои инвеститори може да смятат, че то е по-неудобно за покупко-продажба от златните монети.

В крайна сметка, изборът между златни монети и златни кюлчета ще зависи от вашите индивидуални обстоятелства и инвестиционни цели. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, винаги е добре да направите собствено изследване, да потърсите професионален съвет и да разгледате рисковете и предимствата, свързани с различни видове инвестиции.“

Факт е, че Chat GPT има известни познания в сферата на инвестициите.  

При инвестициите в злато по правило водещи са две причини:

  • Бързата ликвидност на златото, независимо в каква форма
  • Задържането на златото в дългосрочен период ликвидира обезценяването в сравнение с други по-волатилни активи.

Действително, в условията на ниски лихви и инфлация, инвестиционното злато може да бъде една от алтернативите за запазване на стойността на спестяванията. Това е особено вярно, когато другите инвестиционни възможности, като акции или облигации, имат по-големи рискове или не гарантират сигурността на печалбите.

През 2012 година цената на златото достигна своя връх, като цената на унция (около 31,1 грама) беше около 1900 щатски долара. След това започна да пада и през 2015 година цената на златото падна под 1100 щатски долара за унция. През следващите години цената на златото се движи в широк диапазон, като през 2019 година достигна около 1500 щатски долара за унция.

През 2020 година цената на златото отново започна да се покачва, като през август цената достигна 2000 щатски долара за унция, което беше нов рекорд за златото. След това цената на златото отново започна да пада и към края на 2020 година беше около 1800 щатски долара за унция. През 2021 година цената на златото продължи да се покачва, като през август достигна около 2000 щатски долара за унция отново, но след това започна да пада и към края на годината беше около 1800 щатски долара за унция.

Общо взето, цената на инвестиционното злато е била много волатилна през последните 10 години, като е имало както значителни покачвания, така и спадове. Въпреки това, златото е смятано за един от най-стабилните активи, който може да предостави защита от инфлация и да служи като хедж при финансови рискове.

Когато се стигне до избор дали да инвестираме в златни монети или в златни кюлчета,

тук трябва да имаме предвид, че монетите освен като материал, могат да имат и допълнителна колекционерска стойност и решението на какво да се спрем трябва да е резултат от отговорите на следните въпроси:

  • Дали колекционирам монети или инвестирам в тях заради стабилността на златото?
  • Колко дълго ще задържа инвестицията?  
  • Къде и как ще съхранявам инвестицията си в злато?
  •  Всъщност имам ли знанията, за да мога да направя правилния избор?

Ако все пак не можете да отговорите на въпросите по-горе, винаги можете да се обърнете към специалистите във Фактор ИН, които ще ви предложат най-добрия вариант за това как да започнете или продължите по пътя си в инвестициите в злато.

Вашият коментар