Буркина Фасо

Буркина фасо

Буркина Фасо ще ви накара да жадувате за повече и повече от нея. От красивите рисувани къщи и скални рисунки на север до номадските племена, които пресичат териториите със стада кози, зебута и камили, Буркина Фасо е едно ослепително място за изследване. Въпреки липсата на достъп до брега, геоложките образувания (връх Синду), зашеметяващите паркове (резерватът Назинга), цветните пазари (Гором Гором), старомодните градове (Бобо-Диуласо) и архитектурните чудеса (Гранде джамия) са повече от достатъчни за привличане на приключенци.

 

  1. Национален парк “Арли”

Разположен в югозападната част, Национален парк “Арли” е пресечен от реките Тамбарга и Гобнангу. Това е савана, обитавана от хиляди диви животни, включително газели, антилопи, маймуни, лъвове, хипопотами, павиани, глигани и слонове. Към него прилежат още два национални парка, единият от които се намира в Бенин. Дупката “Тонга” е любимо място за наблюдение на животни.

 

  1. Резерватът “Назинга”

Той защитава най-голямата популация на слонове в Западна Африка и е най-доброто място да се запознаете отблизо с гигантите и много други видове диви животни. Това е една от най-красивите природни зони в страната и е недалеч от столицата Уагадугу.

 

  1. Национален парк “W”

Националният парк “W” е трансграничен парк, споделен с Нигер и Бенин. Най-важните му участъци са в югозападен Нигер, но районите в Буркина Фасо имат фантастични ловни зони, паркове и резервати. Големи бозайници дебнат в гората, а прелетните птици минават над района целогодишно.

 

  1. Скални образувания Синду

Разположени в района на Банфора, върховете на Синду са скални образувания, които непременно трябва да видите. Те са една от основните атракции в тази част на страната, заедно със спиращите дъха водопади Карфигуела и езерото Тенгрела, пълно с хипопотами.

 

  1. Сабу

Крокодилите от Сабу се смятат за свещени същества от местните жители. Много опитомени и добре нахранени, те позволяват на туристите и посетителите да седят до тях, за да си правят снимки. Може да пробвате, ако сте достатъчно смели, разбира се!

 

  1. Руините на Лоропени

Руините на Лоропени датират от 1000 години. Простирайки се на около 36 515 квадратни метра в район близо до границите на Того, Гана и Кот д’Ивоар, те са добре запазен пример за укрепено селище за търговия със злато в Сахара. Каменните заграждения са сред най-красивите забележителности в региона.

 

  1. Банфора

Един от най-добрите градове за посещение се намира в сърцето на провинция Комо и е известен със своите разнообразни етнически групи, цветни пазари и близост до някои от най-красивите райони извън националните паркове. Той е идеалната отправна точка за посещения на върховете Синду, водопадите Карфигуела и езерото Тегрела.

 

  1. Бобо-Диуласо

Бобо-Диуласо е вторият по големина град в страната и е дом на голямата джамия на Диуласоба, построена през 1890-те. Той е едно от най-добрите места за откриване на историята на региона. Музеят “Хоует” е близо до входа и разполага с широк спектър от културни артефакти. Местността “Guingette” пък е мястото, където може да плувате и да се насладите на богатата растителност на района.

 

  1. Парк “Бангр Веого”

Разположен в сърцето на столицата,  “Бангр Веого” е красив градски парк с широка гама от местни животни и растения. Той също така е дом на музей, спортна и игрална зона и ресторант, в който да похапнете вкусно.

 

  1. Национален музей

Смятан за един от най-важните музеи в страната, Националният музей на Уагадугу е създаден през 1962 г. В него се помещава огромна колекция от артефакти от различни села, култури и племена заедно със свещени предмети, етнически костюми, маски и древни статуи, които дават информация за хората и културата на Буркина Фасо.

 

Рискове и обща информация

Визов режим

Практически съвети

Движение по пътищата

 

Изготвил статията: Юми Реджеб

Вашият коментар